Topp fem dyraste whiskeyfavoriter på Systembolaget

Med ett literpris på över 50 000 svenska kronor stoltserar Skottland med att inneha fyra av de fem högst rankade och dyra whiskeysorterna på listan. Som femte placerad i listan hittar vi föga förvånande en irländsk granne. Irland har givetvis liknande traditioner som storebror Skottland och producerar whiskey av allra högsta klass.

Skottland är naturligtvis ett föregångsland i whiskeytillverkningen världen över och tradition och årgångar kan aldrig tas ifrån dem. Men som en global utveckling ger har fler länder tagit klivet upp på de olika topplistorna världen över och kanske kan vi någon gång få se en whiskey från Japan på Systembolagets topplistor.

Listan i tur och ordning från nummer fem till tre

På femteplatsen har vi irländaren Teeling som är en vintage collection och en dyrgrip med literpris på strax över 48 500 kronor. Det är en beställningsvara och kanske främst ett samlarobjekt. Som fyra i whiskeylistan har vi Strathisla, en maltwhiskey från högländerna i Skottland och med vintagestämpel. Literpriset uppgår till nära 50 000 kronor.

På en hedrande tredjeplats hittar vi en fin maltwhiskey, också denna vintage och producenten är även den placerad på Highlands Speyside. Flaskan heter Mortlach och har lagrats sedan 1954 hos producenten Gordon & MacPhail som har långa traditioner av att producera klassisk maltwhiskey av högsta klass. Literpriset är även detta närmare 50 000 svenska kronor.

De två topparna på Systembolagets dyraste whiskeylista

Highland Park 700 ml är en riktig raritet och har högst jämförpris per liter. Det är en maltwhiskey från 1968. Den är tillverkad på Highlands Islands på Orkneyöarna i Skottland av producenten Highland Distillers och importeras till Sverige av Edrington Sweden AB. Jämförpriset per liter är klart dyrast och närmar sig 60 000 kronor. här snackar vi casinovinster som behövs för att ha råd, läs mer om det här ämnet.

Port Ellen Old & Rare Sherry Kask Magnum 1 500 ml är den dyraste whiskeyflaskan hos Systembolaget. Det är en maltwhiskey som är lagrad i 33 år och tillverkad i Islay, Skottland, av producenten Hunter Laing & Company. Den toppar listan för att den har ett mycket högt styckpris – 48 921 kronor per flaska!