Whiskey är en spritdryck som är bryggd på spannmål och drycken har några olika stavningar. I USA och Irland stavar man det ”whiskey” och i Skottland och Japan ”whisky”, i Kanada använder man båda dessa stavningar. Detta är en översättning av det iriska ordet som betyder ”livets vatten”. Whiskeyn får sin karakteristiska färg genom att den lagras på ekfat efter att drycken har destillerats.

De tre ingredienserna i whiskey är spannmål, vatten och jäst. Bryggningen påminner ganska mycket om ölbryggning, förutom att det hela avslutas med destillering. För att få kallas whiskey så måste den ha lagrats på ekfat i minst 3 år när det gäller europeisk whiskey. En riktig fin whiskey måste däremot lagras i upp till 10 år, dock 6 år som lägst.

Whiskeyflaskor

För många whiskeyälskare är flaskan minst lika viktig som själva innehållet och det tillverkas många häftiga och vackra flaskor för whiskey. Vissa märken håller sig till sina standardflaskor och sitt signum, som till exempel Jack Daniels, som är den mest kända och populära amerikanska spritsorten i världen. Deras flaska känner man alltid igen på formen av flaskan och hur etiketten är utformad.

Den tatuerade J&B

År 2013 släppte J&B en exklusiv serie med annorlunda utmärkande flaskor. Detta var i samarbete med en franska tatueringsstudio i Paris. Dessa flaskor klädda man i ett lager av latex som man sedan tatuerade för att det skulle likna riktig hud. Ett ganska annorlunda och kreativt tänkande låg bakom detta och serien blev mycket populär och en boost för försäljningen.

Suntory med Rolling Stones

År 2012 firade rockbandet The Rolling Stones 50-årsjubileum och detta firades på många olika sätt. Ett av dessa var att whiskeymärket Suntory släppte en serie whiskeyflaskor med detta tema, alltså ett Rolling Stones-tema. Flaskorna släpptes i en begränsad upplaga av 150 stycken, och designen bestod av en klassisk whiskeyflaska, vars utsida var formad som en stor röd mun med en tunga som stack ut.