Whiskey – tre riktiga favoriter

Denna ädla dryck är en dryck som de flesta antingen hatar eller fullkomligt älskar. Det är en dryck med många olika smaker och styrkor, och med en komplex kombination av allt detta. Det är svårt att inte tycka något alls om whiskey och drycken har precis som vin och öl fått ett uppsving under senare år. En vilja att lära, smaka och försöka förstå de olika varianterna och hitta ett par favoriter har vuxit fram. För visst får man ha olika favoriter. Både de dyra och exklusiva och de mildare och enklare dryckerna förtjänas att tyckas om. Som alltid när det kommer till smak är den helt enkelt olika.

De tre största whiskeyländerna i världen

Skottland får stoltsera med att vara whiskeydryckens ursprungsland och traditioner, kunskap och stoltheten över drycken är stor. Många är destillerierna runt om och alla har de sitt recept och sina speciella blandningar. Irland är grannen som även de producerar mängder av bra whiskey och givetvis påminner ländernas produktion om varandras då de är grannar. Trots detta finns det flera olika guldkorn att hämta. Det finns även fler spännande länder som är starkt på uppgående, exempelvis har Japan en fin produktion av whiskey. USA har en klassisk whiskeyproduktion sedan flera år tillbaka och får räknas som det tredje whiskeylandet. Sverige och de nordiska länderna är fortfarande under utveckling.

Tre favoriter av whiskey

Från Skottland plockar många whiskeykännare the Last Drop 1965. Det är en blended whiskey, trots att Skottland är kända för sin single malt. Den har en stor och rund smak med inslag av rökig torv från ön Islay. Från Irlands skattkammare väljs whiskeyn Redbreast 21 som kort och gott sammanfattas med att den tar andan ur konsumenten. Den innehåller fruktiga smaker med vanilj och sötma från honung som har en söt-syrlig eftersmak och rågaktig karaktär. Från USA tar vi naturligtvis en bourbon, William Larue Weller 2013. Den är stark, 68 %, och här har de klassiska vattendropparna gjort sitt arbete med att mildra och plocka fram de olika smakerna.